One Word Substitution for SSC CGL PDF with Hindi Meaning 2017

If you are the candidate who are getting admitted in the upcoming exam of the SSC CGL Mains, then you should read out these Top Most Revised One Word Substitution PDF with Hindi  Meaning for 2017 exams. The more you learn the more you will get recruited by the organizations.

You can directly download the One Word Substitution for SSC CGL (Combined Graduation Level) from the below given links. The file officially uploaded by the "Online Mentors" on their page. We just reproduce it for our users.

Download One Word Substitution PDF (Hindi Meaning)



File Name One Word Substitution with Hindi Meaning
File Size 1.5 MB
File Type PDF
Download Link Click Here
Credit Goes To Online Mentors

Above are the link to download the PDF files, if you have any question regarding the One Word Substitution file please ask below in the comment box guys.


Note: We don't own the file which is given above, we just reproduce the already generated file by "Online Mentors". If you want to remove this file please comment below, we will try to remove your copyrighted file as soon as possible.

Top 100 Madhya Pradesh General Knowledge Questions and Answers

Madhya Pradesh General Knowledge Questions and Answers 2017 - 2018, If you are looking for the MP GK then you are article is here. We have posted all new general knowledge questions of Madhya Pradesh State in the English Language. Most Important Madhya Pradesh General Knowledge Questions and Revised Questions are listed here guy's.

                                                    mp gk in hindi pdf, MP Police General Knowledge, Madhya Pradesh General Knowledge

100 Madhya Pradesh General Knowledge Questions and Answers

Here is the list of the top 100 Madhya Pradesh General Knowledge Questions & Revised Questions and Answers for MPPSC Competitive Exams.

1. What is the literacy rate of Madhya Pradesh according to 2011 Census?
Ans: 0.726.

2. Which is the Highest Mountain Peak in Madhya Pradesh?
Ans: Dhupgarh.

3. Padmakar Smriti Samaroh is celebrated in which place?
Ans: Indore.

4. Where is West Central Railway ZOne Headquarter Situated?
Ans: Jabalpur.

5. Why is Ujjain City famous for?
Ans: Kumbh Fair.

6. Garud Satmbha is situated at which place?
Ans: Vidisha.

7. The famous Dimond Mil is in which district of Madhya Pradesh?
Ans: Satna.

8. Vidisha City is situated on which bank of the river?
Ans: Betva.

9. Omkareshwar is famous for what?
Ans: Sidhnath Temple, Mahadev Temple & Shankaracharya Caves.

10. What is the Area of Forest is Madhya Pradesh?
Ans: 94,689 Square KM.

11. Jabalpur City is situated on which bank of the river?
Ans: Narmada.

12. In which city there are 2 Universities situated?
Ans: Jabalpur.

13. What is known as the Somnath of the Madhya Pradesh?
Ans: Bhojpur.

14. Which river is known as the "Gold River" of the Madhya Pradesh?
Ans: Soun River.

15. In which district the High Court of Madhya Pradesh is situated?
Ans: Jabalpur.

16. Which is the largest district according to the Area?
Ans: Mandala.

17. Cotton Research Center is located in which place of Madhya Pradesh?
Ans: Khargoun.

18. in which district the Grapes Research Center is located?
Ans: Ratlam.

19. What are the numbers of Districts in Madhya Pradesh?
Ans: 51 Districts.

20. What is the population of Madhya Pradesh according to 2011 Census?
Ans: 7,25,97,565.

21. What is the area of the Madhya Pradesh State?
Ans: 308252 Square KM.

22. Which city is known as the city of cloths?
Ans: Indore.

23. Amarkantak is situated in which district of Madhya Pradesh?
Ans: Anup-pur.

24. Which river is known as the Ganga of Madhya Pradesh?
Ans: Betva.

25. What is the state tree of the Madhya Pradesh State?
Ans: Bargad.

26. Which is the most oldage National Park of Madhya Pradesh?
Ans: Kanha Kisli.

27. Which is a state bird of Madhya Pradesh?
Ans: Dudhraj.

28. Which river has its old name "Charmvati".
Ans: Chambal.

29. Which is the longest National Highway in Madhya Pradesh?
Ans: National Highway - 3.

30. Bhopal Shugar Mils is situated in which place of Madhya Pradesh?
Ans: Vidisha.

31. Where is Vishwanath Temple is situated?
Ans: Khajuraho.

32. Maha Kaleshawar Temple is situated on which bank of River?
Ans: Kshipra.

33. Master Amjad Ali Khan is related to which Music Instrument?
Ans: Sarode.

34. Jahaj Mahal is located at which place in Madhya Pradesh?
Ans: Madavgarh.

35. The boundary of Madhya Pradesh touches which district of Gujrat?
Ans: Vadodara.

36. Who is the first women government of Madhya Pradesh?
Ans: Sarla Grewal.

37. Which is the state dance of the Madhya Pradesh?
Ans: Rai.

38. Avantika is the old name of which place?
Ans: Ujjain.

39. In which place of Madhya Pradesh Copper is found?
Ans: Malajkhand.

40. Who is the present Chief Minister of Madhya Pradesh?
Ans: Shiv Raj Singh Chauhan.

41. Bansagar Dam is made on which river of Madhya Pradesh?
Ans: Soun.

42. When was Madhya Pradesh State was established?
Ans: 1956.

43. LakshmiBai College of physical education is located at which place?
Ans: Gawalior.

44. In Madhya Pradesh Where is Newspapers factory situated?
Ans: Burahanpur.

45. Sardar Sarovar Project is on which river?
Ans: Narmada.

46. Rajghat Dam is situated on which river of Madhya Pradesh?
Ans: Betva.

47. Kumbh Fairs is celebrated on which place of Madhya Pradesh.
Ans: Ujjain.

48. Where is Narmada river source situated?
Ans: Amarkantak.

49. Most of the Forest area is found in which district of Madhya Pradesh?
Ans: Mandla.

50. Where is Biri Factory situated in Madhya Pradesh?
Ans: Jabalpur.

51. Where is Madhya Pradesh oldest Medical Universty is situated?
Ans: Gwalior.

52. Where is the one of the Watch factory in Madhya Pradesh?
Ans: Baitul.

53. In which district the population is lowest according to the 2011 Census.
Ans: Harda.

54. Which is the state flower of the Madhya Pradesh State?
Ans: Lily.
External Link Madhya Pradesh - Click Here

Other Madhya Pradesh General Knowledge Article

[su_box title="More GK Articles" style="glass"]MP General Knowledge Tricks in Hindi
MP Police General Knowledge for Constable & SI Exam
Important MP GK Questions and Answers
Madhya Pradesh GK in Hindi 2017
MP general knowledge PDF [/su_box]

Bihar Police Constable Result 2017 | Expected Cut Off Marks List 2017

Bihar Police Constable Result & Final Merit List Cut Off Marks 2017 | Check your Merit List Expected Cut Off

Everyone knows how many vacancies that Bihar government has released for the Bihar Police Constable. That's why the chances are huge that you get this job. But make sure to work hard and prepare for the Written Examination of the Bihar Police Constable Exam. On this web page, you will find details like Bihar Police Constable Result & Answer key of the Bihar Police. The candidates are eagerly waiting for the result of 9900 posts. The vacancies are great which are released by the Bihar police department, soon you will get the notification of the Answer key and Final merit list 2017.

Bihar Police Constable Result 2017, Bihar Police Constable Merit List 2017, Check out your Bihar Police Result 2017, the Final result of Bihar Police Constable, Expected cut off marks for Bihar Police Constable recruitment 2017.



As the number of candidates is huge which is appeared in the written examination and physical examination of the Bihar police. So, the department takes 4-5 weeks to declared the Bihar police result 2017. The candidates are huge so the competition is also high for the Police Constable job of Bihar state. Before proceeding to the result of the Bihar Police let's have a look at the recruitment details like vacancies and job profiles. Check out Bihar Police Constable recruitment details below:

UPDATE 1* - Examination Centers are allotted to the candidates | Check Now
UPDATE 2* - Rejected Candidates list Available on Website.
UPDATE 3* - Download Your Bihar Police Admit Card Now!
UPDATE 4* - Date of Written examination will be 15 OCT & 22 OCT.

इस वेबसाइट पे आपको आने वाले सभी बिहार पुलिस कांस्टेबल के result के बारे मैं जानकारी di जाएगी. अगर आपको आने वाली सभी notification के बारे मैं जानना है तो इस page को सेव कर दीजिये.

Bihar Police Constable Result Final Merit List Cut Off Marks

Name of PostPolice Constable
Name of DepartmentBihar Police Department
Total Posts9900
Application ModeOnline
Official WebsiteClick Here
Result LinkGet Here

Above are the recruitment details of the Bihar Police Constable 2017, If you have any other question related to recruitments then please ask below in the comment box below, we will try to reply you as soon as possible.


Check Here: 50+ Bihar General Knowledge Questions in Hindi 2017

Get Bihar Police Constable Result 2017 Here!

The Bihar government has previously released the notification of the Bihar Police constable, now there are huge chances for job aspirants to get this job in 2017. The candidates who had passed the intermediate can apply for the post now without wasting time.

 If you are reading this article before the last date of application then, you are suggested to apply now before the last date of the application. The written test will consist a number of MCQ type question, if you are not well prepared for the written test then take coaching classes at your nearest center now. Check out the Bihar Police Constable Final Result now!



Bihar Police Constable Final Result 2017, Check out Bihar Police Constable Merit List 2017, BP Constable Result, Bihar Police Constable Expected cut off marks, Check Bihar police constable result now!

Bihar Police Constable Selection Process | Bihar Police Constable Final Result 2017

There are so many candidates who are willing to apply for the Bihar police constable job, have to learn the processors first. Here you can learn all the process below by us. How the final selection will be made by Bihar Police department.
  • Written Test.
  • Physical test.
  • Personal Interviews.
This is how the final selection will be made. At first stage, you have to clear the Written test results conducted by Police Department. So, for cracking the Bihar Police Constable exam you have to learn these.


Check Here: Bihar Police Syllabus 2017 & Previous Question Papers & Exam Pattern

The candidates who got selected are placed in various districts in the Bihar state. List of selected candidates will be available on the website after the final examination of the Bihar police recruitments.

Bihar Police Constable Final Merit List Cut Off Marks 2017

The final merit list is not available on the official website of the Bihar Police department, but whenever the final result will be available on the website we will going to publish it here on scholarguru website. The final merit list is the list of candidates who got placed higher in the merit list and have a high score in the Written examination of Bihar Police. Check out further sections for more details guys.

Bihar Police Constable Result & Meri List 2017 Download Now!

Name of PostTotal VacanciesResult StatusResult Link
Bihar Police Constable9900Not Declared YetGet Result Here

If you have any question regarding the Bihar Police Recruitment 2017, please ask below in the comment box. We will try to reply you as soon as possible. Stay tuned for more details.
Best of Luck for Your Futures

Top 100+ Haryana GK Questions and Answers 2017 - 2018

Welcome to the Official website of the Scholarguru, Today we are going to share the 200+ Haryana General Knowledge questions and answers in the English language. Haryana GK Questions are taken from the online resources and the offline materials. We had done our best to provide the Important Haryana GK MCQ to our visitors. Check out details below.

Haryana General Knowledge, HSSC GK, Haryana GK 2017 - 2018, Haryana General Knowledge PDF, Haryana Samanya Gyan, Haryana General Knowledge Questions and Answers 2017, Haryana Police, Patwari, Constable, Sub-Inspector and Clerk General Knowledge.

You can crack the exam of HSSC Police Constable, Computer Operator, and HSSC Patwari by reading these important Haryana General Knowledge Questions with Answers. You can also download the Haryana General knowledge questions in PDF file from the end of the article.

                            haryana gk 2017, general knowledge of Haryana 2017 - 2018

200+ Haryana General Knowledge Questions with Answers

Here are the list of the Most important Haryana General Knowledge Questions and Answers:-
1. What is the capital of the Haryana State?
Ans: - Chandigarh.

2. What is the Area of the Haryana State?
Ans: - 44,212 Square K.M.

3. What is the rank of Haryana state according to Area?
Ans: - 21th.

4. The percentage of Haryana Area according to India Area?
Ans: - 1.34%.

5. Which district of Haryana has the largest Area?
Ans: - Sirsa.

6. What is the Area of the Sirsa District?
Ans: -  4,277 Square KM.

7. Which is the smallest district of the Haryana State?
Ans: - Faridabad.

8. What is the area of the Panchkula?
Ans: - 742 Square KM.

9. Which are the popular rivers of the Haryana State?
Ans: - Yamuna, Sarasvati, Ghaghar, Sahibi, Indori, and Markanda.

10. Which are the important Lakes of the Haryana State?
Ans: - Khalilpur, Damdamma, Kotla, Badkhal, and Sultanpur.

11. In how many natural parts the Haryana State is Divided?
Ans: - Four(4).

12. What is the Rainfall Data of Haryana?
Ans: - 30- 110 C.M.

13. Which is the most Rainy Place in Haryana State?
Ans: - Shivalik Area.

14. What was the highest rainfall data of Haryana?
Ans: - 200 c.m.

15. How many National Park in Haryana State?
Ans: - 2.

16. Which are the 2 National Park of Haryana State?
Ans: - Sultanpur and Kalesar.

17. How many Sanctuary there are in Haryana?
Ans: - 8.

18. In which direction the Haryana State Situated in India?
Ans: - North-West.

19. Which state is located on the East of the Haryana?
Ans: - Uttar Pradesh.

19. Which state is located on the North of the Haryana?
Ans: - Himachal Pradesh.

20. How many types of Crops are Produce in Haryana?
Ans: - Rabi and Kharif Crops.

21. How many Area is used for Agriculture in Haryana?
Ans: - 3.80 Million Hectare.

22. On how many areas are used an agriculture area in Haryana?
Ans: - 86%.

23. In which District the Wheat produced more than other districts?
Ans: - Sirsa.

24. Which district of Haryana is known as "Dhan Ka Katora"?
Ans: - Karnal, Kethal, Kurukshetra, and Jind.

25. In which district the Sugarcane is produced more than others?
Ans: - Yamunanagar.

26. Huge Cotton is produced in which District of Haryana?
Ans: - Sirsa.

27. Which sources are used for irrigation in Haryana?
Ans: - Canal and Tubewell.

28. How many food parks are there in Haryana State?
Ans: - Four (4).

29. Where is Food Parks situated in Haryana State?
Ans: - Narwana (Jind), Rai (Sonipat), Saha (Ambala), Dabwali (Sirsa).

30. The Hi-Tech Technology Park is situated on which place of Haryana?
Ans: - Gurugram.

31. Which district is known as Petro Chemicals?
Ans: - Panipat.

32. "Ratan and Abhushan" Park is situated in which place?
Ans: - Gadi Harsaru.

33. Where is IT Park located in Haryana State?
Ans: - Panchkula and IMT Manesar.

34. Which district known as the "Cyber City" and "Medicity" of Haryana?
Ans: - Gurugram.

35. Where is Cement factory situated in Haryana?
Ans: - Surajpur.

36. Here is Maruti Cars factory situated in Haryana?
Ans: - Gurugram.

37. Where is BiCycle factory situated in Haryana?
Ans: - Sonipat and Faridabad.

38. Where is VESSEL Factory situated in Haryana state?
Ans: - Rewadi.

39. Where is Wool factory situated in Haryana?
Ans: - Hisar and Panipat.

40. The largest area of the Engineering filed in Haryana?
Ans: - Faridabad.

41. The Sanitary Factory is located in which place?
Ans: - Bahadurgarh.

42. The plastic factory is located in which place?
Ans: - Faridabad.

43. The huge amount of China Clay is founded on which place of Haryana?
Ans: - Gurugram.

44. When was Haryana State established?
Ans: - 1 November 1966.

45. How many Vidhansabha members are there in Haryana state?
Ans: - 90.

46. The numbers of Loksabha Members in Haryana State?
Ans: - 10.

47. The numbers of Rajyasabha Members in Haryana State?
Ans: - 5.

48. Who was the first governor of Haryana?
Ans: - Dharamvir?

49. Who was the first Cheif Minister of Haryana
Ans: - Bhagwat Dayal Sharma.

50. Who was the first Advocate General of Haryana?
Ans: - Anand Babu Swarup.

50 More Haryana GK Questions & Answers

51. How many division there are in Haryana?
Ans: - 06.

52. How many Districts there are in Haryana?
Ans: - 22.

53. How many tehsils are there in Haryana?
Ans: - 93.

54. How many villages there are in Haryana?
Ans: - 6083.

55. How many Gram Panchyat's in Haryana?
Ans: - 6198.

56. What is the Population Density in Haryana?
Ans: - 573 Persons Per KM.

57. What is the Sex Ratio in Haryana?
Ans: - 879 Womens Per Thousand Mens.

58. What is the Literacy rate of Haryana?
Ans: - 75.55%.

59. Which is the most educated district of Haryana?
Ans: - Gurugram.

60. What is the literacy rate of Gurugram Dsitrict.?
Ans: - 84.69%.

61. Which is the State Animal of Haryana?
Ans: - Black Buck.

62. Which is the state bird of Haryana?
Ans: - Kala Titar.

63. Which is the state game of Haryana?
Ans: - Kushati.

64. What are the popular languages of Haryana?
Ans: - Hindi and Haryanvi.

65. Who is known as Haryana Kesri?
Ans: - Pandit Nekiram Sharma.

66. Who was the first State Author of the Haryana?
Ans: - Udayman Hans.

67. Which is the first Haryanavi Famous Film?
Ans: - Chandrawal.

68. Asia's largest Animal Husbandry is located in which Place?
Ans: - Hisar (Haryana).

69. What is the biggest Literature Awards in Haryana?
Ans: - Sur Saman.

70. What is the Highest Sports Awards in Haryana?
Ans: - Bhim Awards.

71. How many AIR in Haryana?
Ans: - 3.

72. List the three AIR (Akashvani Kendra) of Haryana State?
Ans: - Rohtak, Kurukshetra, and Hisar.

73. How many AirPorts in Haryana State?
Ans: - 5.

74. How many Primary Schools in Haryana?
Ans: - 12,152.

75. How many High Schools in Haryana?
Ans: - 2,168.

76. How many Universities in Haryana?
Ans: - 6.

77. The total number of Post offices in Haryana Pradesh.?
Ans: - 2,650.

78. Name the State tree of the Haryana?
Ans: - Peepul.

79. What is the name of the State Flower?
Ans: - Lotus.

80. What is the Height of Shivalik Range?
Ans: - 900 to 2300 Meter.

81. When was Traien (Tarawadi) first war fought?
Ans: - 1191.

82. Why is Jagadhari Place famous for?
Ans: - Train Workstation.

83. Where is Rajdoot Motorcycle Factory Situated in Haryana?
Ans: - Faridabad.

84. Hero Honda Company is situated in which place?
Ans: - Rewadi.

85. In which district the Ammonia Plant is situated?
Ans: - Panipat.

86. Sarasvati Sugar Factory is located in which place?
Ans: - Yamunanagar.

87. Shahbad Government Factory is situated in which place?
Ans: - Kurukshetra.

88. Faridabad is famous for which industry?
Ans: - Tractor, Refrigerator and Rabar Tyer.

89. What is the length of the Indira Gandhi Canal?
Ans: - 225 KM.

90. At which place the Bhakhra Canal enter into Haryana State?
Ans: - Tohana.

91. National Animal Genetically Resources Bureau is located in which place?
Ans: - Karnal.

92. Central Buffalo Research Institute is located in which place?
Ans: - Hisar.

93. Choudhary Charan Singh University is situated in which place?
Ans: - Hisar.

94. In Haryana Center of Excellence for Vegetables is located at which place?
Ans: - Gharonda.

95. Center of Excellence for Food is located at which place?
Ans: - Manjiyana (Sirsa).

96. Custody is produce at which place of Haryana?
Ans: - Ambala.

97. Sultanpur Birds Monastery is located at which place?
Ans: - Gurugram.

98. In which place the largest forest is found?
Ans: - Panchkula.

99.Which is the most important river for Haryana State?
Ans: - Yamuna.

100. At which place of Haryana the lowest rainfall is recorded?
Ans: - South-West.
External Link: Haryana Wiki Link

So, above are the most important and the revised questions and answers of the Haryana State. If you will read these questions daily, definitely you will gonna learn them within a week. Soon we will go to post questions here. If you think that these Haryana GK questions are valuable for you then do share and like us on FB page.
For Now Check other Articles:

Sports GK PDF - Sports General Knowledge in PDF 2017

Download Sports General Knowledge Questions and Answers in Hindi or English language. These sports general knowledge questions gonna help you to crack the upcoming exams like SSC, UPSC, and State Govt. exams. Sports GK like Cricket, Football, Hockey and Tennis general knowledge is listed in the GK PDF file

sports gk pdf, sports general knowledge pdf file 2017


The General Knowledge file contains the information about the Sports and Athletics GK in Hindi and English language. There are so many files has been combined below by searching online resources and offline materials. These Sports General Knowledge Questions and Answers definitely gonna help you.

Must Read: India General Knowledge File 2017 - 2018.

Sports General Knowledge 2017 - Sports GK

You can download the file from the below given links. For more details check below given table.



Sr. No. File Name Download Link
1 Indian Sports Info Download Here
2 Sports Gyan Download Here
3 Sports Knowledge Download Here

Download the above given Sports GK files and wait for more upcoming Sports General knowledge PDF files. Check out other important general knowledge files below:

Other Important Links:

BSNL JAO Previous Papers (JAO) with Answer Keys 2017 | 996 JAO Posts

BSNL JAO Previous Papers, Bharat Sanchar Nigam Limited Junior Accounts Officer Previous papers, Download BSNL JAO Old questions papers from here. BSNL Junior Accounts Officer Previous papers of 2015 with answer keys.

BSNL ( Bharat Sanchar Nigam Limited ) recently released the notifications of the Junior Accounts Officer 2017. So, if you had not yet applied yet for the post of JAO, then you should apply for the post now before the last date. The last date of application form is 15 October 2017. Below are the links for BSNL JAO Previous Papers with Answer Keys.

BSNL JAO Previous Papers for 2017 exams, JAO 2015 exams paper

BSNL JAO Previous Papers 2015 with Answer Keys



Previous question papers will be going to help you to increase the General knowledge about the BSNL JAO posts. You can also take a MOCK Test by your self to check out your score in the examination paper.

Other Important Links:

Traffic Sign in Hindi - Traffic Sign GK (Conductor Licence, Learner Licence)

Here is the Latest General Knowledge of Traffic Signals and Signs in the Hindi Language. Traffic Sign in Hindi | Traffic Sign GK for Conductor Licence and Learner licence. These General Knowledge questions will be helpful for you in the upcoming  Transport exams like HRTC, PRTC and UKRTC.

Most Important Traffic Signs are listed below to crack your Licence tests for Licence. The signs are taken from online resources and are very useful for the exams like conductor and drivers in Road Transport Corporation.

Traffic Sign in Hindi - यातायात संकेत व् चिन्ह | Traffic Rules

Check out the most important Traffic signs in Hindi below:-


(Stop) रुकें - आगे जाना वर्जित है.


पीछे वाले को रास्ता दें (Give way)


प्रवेश निषेध ( No Entry)


सीधे जाना वर्जित है ( Straight Prohibited)


एक तरफ जाना हि वर्जित है. (One Way Only)


एक तरफ जाना हि वर्जित है. (One Way Only)



दोनों तरफ जाना निषेध है ( Both Sides vehicle are prohibited)


हॉर्न बजाना निषेध है ( Horn Prohibited)


पैदल चलना निषेध है ( Pedestrian Prohibited)


साइकिल चलाना निषेध है. ( Cycle Prohibited )


दायें मुड़ना निषेध है. ( Right Turn Prohibited)


बाएँ मुड़ना निषेध है. ( Left Turn Prohibited )


U-Turn निषेध है. ( U-Turn Prohibited )


आगे निकलना निषेध है. ( Overtaking Prohibited )


ट्रकों का आना निषेध है. ( Trucks Prohibited )


तांगा चलाना निषेध है. ( Tonga Prohibited )


सभी गाड़ीयौ का आना निषेध है. ( All Vehicles are Prohibited )


बैलगाड़ी का प्रवेश निषेध है.


गाड़ी खड़ी ना करें. ( No Parking )



ना रुकें और ना गाड़ी खड़ी करें.


गति सीमा 50 रखें. ( Speed Limit )



धुरा लोड सीमा 4T



चौड़ाई सीमा 2 मीटर ( Width Limit )


लम्बाई सीमा 10 मीटर ( Length Limit 10 meter)



प्रतिबंध समाप्त हो जाती है



और भी जो महत्वपूर्ण चिन्ह और नियम हैं वो हमने निचे दिए हैं. आप इन्हें पद कर आने वाले exams मैंने आसानी से top कर सकते हैं. Traffic sign in Hindi - Traffic GK in Hindi.















Traffic Sign in Hindi - Check out the latest general knowledge of Traffic signals in Hindi for upcoming exams of the conductor and learner licence.

Himachal Pradesh General Knowledge in Hindi (11 Sep 2017)

Check out the latest Himachal Pradesh General Knowledge of 11 September 2017. The General Knowledge questions are taken from the online resource and newspaper. You can check out the article below.

Himachal Pradesh GK, HP General Knowledge in Hindi, Himachal General Knowledge 2017 - 2018. New HP GK in Hindi. General knowledge of Himachal Pradesh 11 September 2017.

Himachal Pradesh General Knowledge in Hindi 11 Sep 2017

1. काँगड़ा चित्रकला शैली मूल रूप से कहाँ से उदित हुई?

क) बसोहली.
ब) नूरपुर.
ग) गुलेर.
घ) सुजानपुर.

Ans: गुलेर. 

2. हिमाचल प्रदेश में "गुरु घंटाल गोम्पा" कहाँ स्थित है?

क) लाहौल.
ब) स्पिति.
ग) कुल्लू.
घ) किन्नौर.

Ans: लाहौल.

3. हिमाचल प्रदेश में बसे तिब्बती लोग किस स्थान पर "भोट" कहलाते हैं?

क) लाहौल.
ब) काँगड़ा.
ग) किन्नौर.
घ) पांगी.

Ans: पांगी.

4. "हिमालयन पिलग्रिमेज" नामक पुस्तक के लेखक कौन हैं?

क) सागर शर्मा.
ब) बी. एन दातार.
ग) राम राहुल.
घ) जीडी खोसला.

Ans: बी. एन. दातार.   

5. कालका शिमला रेलवे लाइन में कुल कितनी सुरंगे हैं?

क) 103.
ब) 102.
ग) 101.
घ) 100.

Ans: 103.

6. मशरूम उत्पादन के लिए कौन सा शहर जाना जाता है?

क) नाहन.
ब) काँगड़ा.
ग) ऊना.
घ) सोलन.

Ans: सोलन.

7. काँगड़ा घाटी में चाय का उत्पादन किस वर्ष से शुरू हुआ था?

क) 1840.
ब) 1770.
ग) 1850.
घ) 1820.

Ans: 1850 में.   

8. हिमाचल प्रदेश का "मिनी स्विट्ज़रलैंड " किसे कहा जाता है?

क) जंजैहली.
ब) खजियार.
ग) छितकुल.
घ) नालदेहरा.

Ans: खजियार. 

9. हिमाचल pradesh में छोटी कशी किसे कहा जाता है?

क) बिलासपुर.
ब) काँगड़ा.
ग) शिमला.
घ) मंडी.

Ans: Mandi. 

10. Himachal pradesh के प्रथम राज्यसभा सदस्य कौन थे?

क) चिरंजी लाल वर्मा.
ब) रोशन लाल.
ग) क्रिशन लाल शर्मा.
घ) अमृत कौर.

Ans: चिरंजी लाल वर्मा.

11. ज़िला शिमला के किस स्थान पर गोल्फ खेला जाता है?

क) कुफरी.
ब) नालदेहरा.
ग) रोहरू.
घ) रामपुर.

Ans: नालदेहरा.  

12. हिमाचल pradesh के किस ज़िला में सबसे अधिक ओद्योगिक इकाइयाँ हैं?

क) शिमला.
ब) ऊना.
ग) सोलन.
घ) किन्नौर.

Ans: सोलन. 

13. "फुलायीच" त्यौहार हिमाचल के किस ज़िले में मनाया जाता है?

क) सोलन.
ब) कुल्लू.
ग) मंडी.
घ) किन्नौर.

Ans: किन्नौर. 

14. हिमाचल pradesh की किस नदी में सर्वाधिक विद्युत् उत्पादन क्षमता है?

क) चिनाव.
ब) सतलुज.
ग) व्यास.
घ) राव.

Ans: सतलुज. 

Check out the latest Himachal Pradesh General Knowledge in Hindi 2017 - 2018. Articles are given below by which you can learn new General knowledge of HP.

India General Knowledge in Hindi 2017 - 2018 - भारतीय सामान्य ज्ञान हिंदी

Indian General Knowledge Questions and answers in Hindi for upcoming exams of the SSC, UPSC and the State Govt. Exams. India GK in Hindi 2017 - 2018 PDF or latest current affairs you must read in 2018 exams. India GK questions are taken from various questions papers like Railway GK papers, UPSC GK papers, SSC GK papers and the Police General knowledge papers.

मैंने निचे कुछ महत्त्व पूर्ण प्रशन और उत्तर दिए हैं जिन्हें पढ़ कर आप आने वाले सरकारी exams मैं अपना स्थान हासिल कर सकते हैं. भारतीय सामान्य ज्ञान हिंदी में पढ़ने के लिए आप निचे पढ़ सकते हैं. हमने PDF फाइल भी दिए हुए हैं जिन्हें डाउनलोड कर आप परीक्षायें पास कर सकते हैं.

Below are the most important Indian General Knowledge in Hindi 2017 - 2018 (PDF Available)

India General Knowledge in Hindi 2017 - 2018

Download the PDF file of 5000+ General knowledge questions and answers for Railway exams.


More General Knowledge questions of India will be listed below. You can read out the other general knowledge questions in Hindi below.

www.CodeNirvana.in

Copyright © General Knowledge & Current Affairs 2017 | Made with Love