Top 100+ Haryana GK Questions and Answers 2017 - 2018

Welcome to the Official website of the Scholarguru, Today we are going to share the 200+ Haryana General Knowledge questions and answers in the English language. Haryana GK Questions are taken from the online resources and the offline materials. We had done our best to provide the Important Haryana GK MCQ to our visitors. Check out details below.

Haryana General Knowledge, HSSC GK, Haryana GK 2017 - 2018, Haryana General Knowledge PDF, Haryana Samanya Gyan, Haryana General Knowledge Questions and Answers 2017, Haryana Police, Patwari, Constable, Sub-Inspector and Clerk General Knowledge.

You can crack the exam of HSSC Police Constable, Computer Operator, and HSSC Patwari by reading these important Haryana General Knowledge Questions with Answers. You can also download the Haryana General knowledge questions in PDF file from the end of the article.

                            haryana gk 2017, general knowledge of Haryana 2017 - 2018

200+ Haryana General Knowledge Questions with Answers

Here are the list of the Most important Haryana General Knowledge Questions and Answers:-
1. What is the capital of the Haryana State?
Ans: - Chandigarh.

2. What is the Area of the Haryana State?
Ans: - 44,212 Square K.M.

3. What is the rank of Haryana state according to Area?
Ans: - 21th.

4. The percentage of Haryana Area according to India Area?
Ans: - 1.34%.

5. Which district of Haryana has the largest Area?
Ans: - Sirsa.

6. What is the Area of the Sirsa District?
Ans: -  4,277 Square KM.

7. Which is the smallest district of the Haryana State?
Ans: - Faridabad.

8. What is the area of the Panchkula?
Ans: - 742 Square KM.

9. Which are the popular rivers of the Haryana State?
Ans: - Yamuna, Sarasvati, Ghaghar, Sahibi, Indori, and Markanda.

10. Which are the important Lakes of the Haryana State?
Ans: - Khalilpur, Damdamma, Kotla, Badkhal, and Sultanpur.

11. In how many natural parts the Haryana State is Divided?
Ans: - Four(4).

12. What is the Rainfall Data of Haryana?
Ans: - 30- 110 C.M.

13. Which is the most Rainy Place in Haryana State?
Ans: - Shivalik Area.

14. What was the highest rainfall data of Haryana?
Ans: - 200 c.m.

15. How many National Park in Haryana State?
Ans: - 2.

16. Which are the 2 National Park of Haryana State?
Ans: - Sultanpur and Kalesar.

17. How many Sanctuary there are in Haryana?
Ans: - 8.

18. In which direction the Haryana State Situated in India?
Ans: - North-West.

19. Which state is located on the East of the Haryana?
Ans: - Uttar Pradesh.

19. Which state is located on the North of the Haryana?
Ans: - Himachal Pradesh.

20. How many types of Crops are Produce in Haryana?
Ans: - Rabi and Kharif Crops.

21. How many Area is used for Agriculture in Haryana?
Ans: - 3.80 Million Hectare.

22. On how many areas are used an agriculture area in Haryana?
Ans: - 86%.

23. In which District the Wheat produced more than other districts?
Ans: - Sirsa.

24. Which district of Haryana is known as "Dhan Ka Katora"?
Ans: - Karnal, Kethal, Kurukshetra, and Jind.

25. In which district the Sugarcane is produced more than others?
Ans: - Yamunanagar.

26. Huge Cotton is produced in which District of Haryana?
Ans: - Sirsa.

27. Which sources are used for irrigation in Haryana?
Ans: - Canal and Tubewell.

28. How many food parks are there in Haryana State?
Ans: - Four (4).

29. Where is Food Parks situated in Haryana State?
Ans: - Narwana (Jind), Rai (Sonipat), Saha (Ambala), Dabwali (Sirsa).

30. The Hi-Tech Technology Park is situated on which place of Haryana?
Ans: - Gurugram.

31. Which district is known as Petro Chemicals?
Ans: - Panipat.

32. "Ratan and Abhushan" Park is situated in which place?
Ans: - Gadi Harsaru.

33. Where is IT Park located in Haryana State?
Ans: - Panchkula and IMT Manesar.

34. Which district known as the "Cyber City" and "Medicity" of Haryana?
Ans: - Gurugram.

35. Where is Cement factory situated in Haryana?
Ans: - Surajpur.

36. Here is Maruti Cars factory situated in Haryana?
Ans: - Gurugram.

37. Where is BiCycle factory situated in Haryana?
Ans: - Sonipat and Faridabad.

38. Where is VESSEL Factory situated in Haryana state?
Ans: - Rewadi.

39. Where is Wool factory situated in Haryana?
Ans: - Hisar and Panipat.

40. The largest area of the Engineering filed in Haryana?
Ans: - Faridabad.

41. The Sanitary Factory is located in which place?
Ans: - Bahadurgarh.

42. The plastic factory is located in which place?
Ans: - Faridabad.

43. The huge amount of China Clay is founded on which place of Haryana?
Ans: - Gurugram.

44. When was Haryana State established?
Ans: - 1 November 1966.

45. How many Vidhansabha members are there in Haryana state?
Ans: - 90.

46. The numbers of Loksabha Members in Haryana State?
Ans: - 10.

47. The numbers of Rajyasabha Members in Haryana State?
Ans: - 5.

48. Who was the first governor of Haryana?
Ans: - Dharamvir?

49. Who was the first Cheif Minister of Haryana
Ans: - Bhagwat Dayal Sharma.

50. Who was the first Advocate General of Haryana?
Ans: - Anand Babu Swarup.

50 More Haryana GK Questions & Answers

51. How many division there are in Haryana?
Ans: - 06.

52. How many Districts there are in Haryana?
Ans: - 22.

53. How many tehsils are there in Haryana?
Ans: - 93.

54. How many villages there are in Haryana?
Ans: - 6083.

55. How many Gram Panchyat's in Haryana?
Ans: - 6198.

56. What is the Population Density in Haryana?
Ans: - 573 Persons Per KM.

57. What is the Sex Ratio in Haryana?
Ans: - 879 Womens Per Thousand Mens.

58. What is the Literacy rate of Haryana?
Ans: - 75.55%.

59. Which is the most educated district of Haryana?
Ans: - Gurugram.

60. What is the literacy rate of Gurugram Dsitrict.?
Ans: - 84.69%.

61. Which is the State Animal of Haryana?
Ans: - Black Buck.

62. Which is the state bird of Haryana?
Ans: - Kala Titar.

63. Which is the state game of Haryana?
Ans: - Kushati.

64. What are the popular languages of Haryana?
Ans: - Hindi and Haryanvi.

65. Who is known as Haryana Kesri?
Ans: - Pandit Nekiram Sharma.

66. Who was the first State Author of the Haryana?
Ans: - Udayman Hans.

67. Which is the first Haryanavi Famous Film?
Ans: - Chandrawal.

68. Asia's largest Animal Husbandry is located in which Place?
Ans: - Hisar (Haryana).

69. What is the biggest Literature Awards in Haryana?
Ans: - Sur Saman.

70. What is the Highest Sports Awards in Haryana?
Ans: - Bhim Awards.

71. How many AIR in Haryana?
Ans: - 3.

72. List the three AIR (Akashvani Kendra) of Haryana State?
Ans: - Rohtak, Kurukshetra, and Hisar.

73. How many AirPorts in Haryana State?
Ans: - 5.

74. How many Primary Schools in Haryana?
Ans: - 12,152.

75. How many High Schools in Haryana?
Ans: - 2,168.

76. How many Universities in Haryana?
Ans: - 6.

77. The total number of Post offices in Haryana Pradesh.?
Ans: - 2,650.

78. Name the State tree of the Haryana?
Ans: - Peepul.

79. What is the name of the State Flower?
Ans: - Lotus.

80. What is the Height of Shivalik Range?
Ans: - 900 to 2300 Meter.

81. When was Traien (Tarawadi) first war fought?
Ans: - 1191.

82. Why is Jagadhari Place famous for?
Ans: - Train Workstation.

83. Where is Rajdoot Motorcycle Factory Situated in Haryana?
Ans: - Faridabad.

84. Hero Honda Company is situated in which place?
Ans: - Rewadi.

85. In which district the Ammonia Plant is situated?
Ans: - Panipat.

86. Sarasvati Sugar Factory is located in which place?
Ans: - Yamunanagar.

87. Shahbad Government Factory is situated in which place?
Ans: - Kurukshetra.

88. Faridabad is famous for which industry?
Ans: - Tractor, Refrigerator and Rabar Tyer.

89. What is the length of the Indira Gandhi Canal?
Ans: - 225 KM.

90. At which place the Bhakhra Canal enter into Haryana State?
Ans: - Tohana.

91. National Animal Genetically Resources Bureau is located in which place?
Ans: - Karnal.

92. Central Buffalo Research Institute is located in which place?
Ans: - Hisar.

93. Choudhary Charan Singh University is situated in which place?
Ans: - Hisar.

94. In Haryana Center of Excellence for Vegetables is located at which place?
Ans: - Gharonda.

95. Center of Excellence for Food is located at which place?
Ans: - Manjiyana (Sirsa).

96. Custody is produce at which place of Haryana?
Ans: - Ambala.

97. Sultanpur Birds Monastery is located at which place?
Ans: - Gurugram.

98. In which place the largest forest is found?
Ans: - Panchkula.

99.Which is the most important river for Haryana State?
Ans: - Yamuna.

100. At which place of Haryana the lowest rainfall is recorded?
Ans: - South-West.
External Link: Haryana Wiki Link

So, above are the most important and the revised questions and answers of the Haryana State. If you will read these questions daily, definitely you will gonna learn them within a week. Soon we will go to post questions here. If you think that these Haryana GK questions are valuable for you then do share and like us on FB page.
For Now Check other Articles:

author
GK Guru

The Website is created for learning GK and Short GK tricks, Here you will get all the latest General Knowledge and Current affairs on monthly basis!

Get Free Current Affairs!

Post a Comment

www.CodeNirvana.in

Copyright © General Knowledge & Current Affairs 2017 | Made with Love