Top 100 Madhya Pradesh General Knowledge Questions and Answers

Madhya Pradesh General Knowledge Questions and Answers 2017 - 2018, If you are looking for the MP GK then you are article is here. We have posted all new general knowledge questions of Madhya Pradesh State in the English Language. Most Important Madhya Pradesh General Knowledge Questions and Revised Questions are listed here guy's.

                                                    mp gk in hindi pdf, MP Police General Knowledge, Madhya Pradesh General Knowledge

100 Madhya Pradesh General Knowledge Questions and Answers

Here is the list of the top 100 Madhya Pradesh General Knowledge Questions & Revised Questions and Answers for MPPSC Competitive Exams.

1. What is the literacy rate of Madhya Pradesh according to 2011 Census?
Ans: 0.726.

2. Which is the Highest Mountain Peak in Madhya Pradesh?
Ans: Dhupgarh.

3. Padmakar Smriti Samaroh is celebrated in which place?
Ans: Indore.

4. Where is West Central Railway ZOne Headquarter Situated?
Ans: Jabalpur.

5. Why is Ujjain City famous for?
Ans: Kumbh Fair.

6. Garud Satmbha is situated at which place?
Ans: Vidisha.

7. The famous Dimond Mil is in which district of Madhya Pradesh?
Ans: Satna.

8. Vidisha City is situated on which bank of the river?
Ans: Betva.

9. Omkareshwar is famous for what?
Ans: Sidhnath Temple, Mahadev Temple & Shankaracharya Caves.

10. What is the Area of Forest is Madhya Pradesh?
Ans: 94,689 Square KM.

11. Jabalpur City is situated on which bank of the river?
Ans: Narmada.

12. In which city there are 2 Universities situated?
Ans: Jabalpur.

13. What is known as the Somnath of the Madhya Pradesh?
Ans: Bhojpur.

14. Which river is known as the "Gold River" of the Madhya Pradesh?
Ans: Soun River.

15. In which district the High Court of Madhya Pradesh is situated?
Ans: Jabalpur.

16. Which is the largest district according to the Area?
Ans: Mandala.

17. Cotton Research Center is located in which place of Madhya Pradesh?
Ans: Khargoun.

18. in which district the Grapes Research Center is located?
Ans: Ratlam.

19. What are the numbers of Districts in Madhya Pradesh?
Ans: 51 Districts.

20. What is the population of Madhya Pradesh according to 2011 Census?
Ans: 7,25,97,565.

21. What is the area of the Madhya Pradesh State?
Ans: 308252 Square KM.

22. Which city is known as the city of cloths?
Ans: Indore.

23. Amarkantak is situated in which district of Madhya Pradesh?
Ans: Anup-pur.

24. Which river is known as the Ganga of Madhya Pradesh?
Ans: Betva.

25. What is the state tree of the Madhya Pradesh State?
Ans: Bargad.

26. Which is the most oldage National Park of Madhya Pradesh?
Ans: Kanha Kisli.

27. Which is a state bird of Madhya Pradesh?
Ans: Dudhraj.

28. Which river has its old name "Charmvati".
Ans: Chambal.

29. Which is the longest National Highway in Madhya Pradesh?
Ans: National Highway - 3.

30. Bhopal Shugar Mils is situated in which place of Madhya Pradesh?
Ans: Vidisha.

31. Where is Vishwanath Temple is situated?
Ans: Khajuraho.

32. Maha Kaleshawar Temple is situated on which bank of River?
Ans: Kshipra.

33. Master Amjad Ali Khan is related to which Music Instrument?
Ans: Sarode.

34. Jahaj Mahal is located at which place in Madhya Pradesh?
Ans: Madavgarh.

35. The boundary of Madhya Pradesh touches which district of Gujrat?
Ans: Vadodara.

36. Who is the first women government of Madhya Pradesh?
Ans: Sarla Grewal.

37. Which is the state dance of the Madhya Pradesh?
Ans: Rai.

38. Avantika is the old name of which place?
Ans: Ujjain.

39. In which place of Madhya Pradesh Copper is found?
Ans: Malajkhand.

40. Who is the present Chief Minister of Madhya Pradesh?
Ans: Shiv Raj Singh Chauhan.

41. Bansagar Dam is made on which river of Madhya Pradesh?
Ans: Soun.

42. When was Madhya Pradesh State was established?
Ans: 1956.

43. LakshmiBai College of physical education is located at which place?
Ans: Gawalior.

44. In Madhya Pradesh Where is Newspapers factory situated?
Ans: Burahanpur.

45. Sardar Sarovar Project is on which river?
Ans: Narmada.

46. Rajghat Dam is situated on which river of Madhya Pradesh?
Ans: Betva.

47. Kumbh Fairs is celebrated on which place of Madhya Pradesh.
Ans: Ujjain.

48. Where is Narmada river source situated?
Ans: Amarkantak.

49. Most of the Forest area is found in which district of Madhya Pradesh?
Ans: Mandla.

50. Where is Biri Factory situated in Madhya Pradesh?
Ans: Jabalpur.

51. Where is Madhya Pradesh oldest Medical Universty is situated?
Ans: Gwalior.

52. Where is the one of the Watch factory in Madhya Pradesh?
Ans: Baitul.

53. In which district the population is lowest according to the 2011 Census.
Ans: Harda.

54. Which is the state flower of the Madhya Pradesh State?
Ans: Lily.
External Link Madhya Pradesh - Click Here

Other Madhya Pradesh General Knowledge Article

[su_box title="More GK Articles" style="glass"]MP General Knowledge Tricks in Hindi
MP Police General Knowledge for Constable & SI Exam
Important MP GK Questions and Answers
Madhya Pradesh GK in Hindi 2017
MP general knowledge PDF [/su_box]
author
GK Guru

The Website is created for learning GK and Short GK tricks, Here you will get all the latest General Knowledge and Current affairs on monthly basis!

Get Free Current Affairs!

Post a Comment

www.CodeNirvana.in

Copyright © General Knowledge & Current Affairs 2017 | Made with Love